Vrienden

Op deze pagina willen we organisaties in de schijnwerpers zetten die een positieve bijdrage leveren aan de verspreiding en evangelisatie van speculatieve fictie in het algemeen en sciencefiction in het bijzonder.

Vriend worden is gratis voor organisaties die voldoen aan bovenvermelde beschrijving. Wil je ook een plaatsje op deze pagina? Vul dan dit formulier in.

E
Erasmuscon — A bridge between…
We are delighted to bring Eurocon to the Netherlands for the first time ever. Join us at the monumental WTC Convention Centre in Rotterdam on 16 – 19 August 2024. There will be an exciting programme full of interesting guests where you can participate in panels and workshops, and, of course, there will be a large room for our dealers, where you can buy books and all things fantasy, science fiction, and horror related.
If you’d like to find out more or get involved, please feel free to contact us at info@erasmuscon.nl.
F
Fandata, de Bibliografie van het Fantastische is een website met een continu groeiende database gevuld met 'Fantastiek in het Nederlandse taalgebied'. Al meer dan 40 jaar verzamelt het team van Fandata informatie rondom Fantastiek. Waarom? Sciencefiction, Fantasy en Horror prikkelen de verbeelding oneindig; het genre is niet gebonden aan onze kennis van de wereld om ons heen. Laat je verbazen! Je zult versteld staan van alles wat deze website te bieden heeft. Verdwaal in de verhalen van Bertus Aafjes tot Roger Zelazny. Ontdek de werelden van Aardzee tot de Saga’s van de Wisselaars.
De Fantastische Unie is een non-profit initiatief van Nederlandse en Vlaamse ‘fantastische’ auteurs en uitgevers dat lezers, auteurs, uitgeverijen en boekhandels wil verenigen en Nederlandstalige boeken met een ‘fantastisch’ element wil promoten. Bij de Fantastische Unie is ieder ‘fantastisch’ boek en iedere ‘fantastische’ lezer welkom. De Fantastische Unie heeft ook een (besloten) Facebookgroep waarin iedereen met een hart voor het ‘fantastische’ genre ideeën kan uitwisselen, samenwerkingsverbanden kan aangaan en feedback kan geven op de werking van de Unie.
De stichting Fantastische Vertellingen is in juli 1979 opgericht met het oogmerk bij te dragen aan de bekendheid en verspreiding van oorspronkelijk Nederlandstalige fantastische literatuur en kunst. Het tijdschrift Fantastische Vertellingen verschijnt vier maal per jaar. Elk jaar wordt ook een verhalenbundel gepubliceerd: Ganymedes. Verder zijn er onder andere ook nog Tjonge en de Rare Boekjes-reeks. Fantasticon is een jaarlijkse bijeenkomst waar je schrijvers, lezers en uitgevers in levenden lijve kunt ontmoeten.
N
Het Nederlands Contactcentrum voor Science Fiction (NCSF), opgericht in 1965, is een vereniging voor iedereen die houdt van sciencefiction, fantasy en horror. Of het nu gaat om boeken, strips, films, series, games, noem maar op. We houden jullie op de hoogte en brengen jullie met elkaar in contact. Online en tijdens evenementen.
Het NCSF heeft een actieve boekenclub met een oneindige collectie HSF-boeken die met korting te koop zijn voor leden, maar ook toegankelijk is voor niet-leden. Ook geeft de vereniging vier keer per jaar het blad HSF uit. Verder worden er activiteiten georganiseerd voor en door zowel leden als niet-leden om liefhebbers met elkaar in contact te brengen.
O
Future Visions Unlimited organiseert sinds 2006 het SF-café Leuven, een twee- à driemaandelijkse bijeenkomst in een café of restaurant in Leuven. Het is ook de uitgever van het online tijdschrift Out of this World.
P
Poespa Producties is een Gentse uitgeverij, onder andere bekend van het magazine voor fantastiek en mysterie In Tenebris.
W
Weirdo's werd in december 1986 door wijlen Frank Moyaert en Hubert Van Eygen opgericht en wil sindsdien een blad zijn dat publicatieruimte biedt aan mensen die gewoon zichzelf willen zijn en die geen rekening (willen) houden met de regeltjes die anderen opleggen. Dat brengt uiteraard met zich mee dat inzendingen met een sociaal geëngageerde inslag en/of met een 'afwijkend' karakter de voorkeur krijgen in dit blad. Daarnaast wil het blad het oh zo kleine literaire wereldje in Vlaanderen en Nederland wijzen op de relativiteit van al de narcistische pogingen om de massa aan te zetten tot het lezen van navel-literatuur. Een beetje lager dan de navel gaat er een nieuwe wereld open die wij stem willen geven.

Vrouwelijke figuur in een stad waar ruimteschepen boven hangen

Voor wie?

Voor alle lezers en liefhebbers van speculatieve fictie in het algemeen, en sciencefiction in het bijzonder.

Waar en Wanneer?

Door wie?

Dit is een initiatief van een handvol liefhebbers van sciencefiction in samenwerking met Future Visions Unlimited VZW.