Op 10 januari staken wij, de organistatoren van 9000con, de koppen bij elkaar om al een aantal eerste knopen door te hakken. Het eerste item op de agenda was: wordt het een GO of een NO GO? Op basis van de respons op de formulieren en de reacties die we via andere wegen ontvingen, hebben we beslist dat het GO wordt. 9000con gaat door op 5 mei 2024.

Feedback

Laat ons, voor we dieper ingaan op de andere beslissingen, eerst even kijken naar de informatie die jullie met ons deelden:

Auteurs en vrienden

Het formulier waarop auteurs en organisaties een vermelding kunnen vragen om een plaatsje te krijgen op de auteurs- of vriendenpagina, werd acht keer ingevuld. Dat is verrassend weinig: wie wil nu geen gratis link naar de eigen website? Bovendien krijgen zij die dit formulier invulden nog een ander voordeel, zoals verder in dit verslag zal blijken.

Interesse in 9000con

Het formulier waarop mensen hun interesse voor 9000con kunnen tonen, werd 37 keer ingevuld. Als we die lijst aanvullen met mensen die een lezing voorstelden en organisatoren, dan komen we uit op 48 unieke namen, waarvan slechts één iemand aangaf niet te zullen komen en acht mensen ‘misschien’ invulden in plaats van ‘ja’. Een aantal mensen verwezen in hun antwoord dat ze niet alleen zouden komen, maar hun partner en/of kinderen zouden meebrengen. We denken dat dit een voldoende basis is om op 5 mei een mooi publiek bijeen te krijgen.

We stelden ook een aantal specifieke vragen in verband met de activiteiten, genres en onderwerpen die jullie aan bod willen zien komen:

Statistieken formulieren: welke lezingen verkiezen respondenten?

Statistieken formulieren: welke genres verkiezen respondenten?

Wat de onderwerpen betreft, ontvingen we de volgende suggesties:

We hebben die suggesties gebruikt als criteria bij de keuze van de eerste sprekers, waarover later meer.

We vroegen ook naar de prijs van een ticket die jullie aanvaardbaar vinden. Dit was een vrij veld. Niet iedereen vulde het in; bepaalde mensen gaven een prijsvork op:

Op basis van deze bevraging beslisten we om met twee prijzen te werken voor een toegangsticket. We zullen gedurende een bepaalde periode tickets in voorverkoop aanbieden aan de early bird-prijs van 10 euro. Wie na het verlopen van de voorverkoopperiode nog een ticket wenst, zal 15 euro moeten betalen.

Statistieken formulieren: welke vorm van sponsoring verkiezen jullie?

De vraag naar een richtprijs voor een sponsoringpakket werd slechts door vijf respondenten ingevuld met een specifiek bedrag. Het gemiddelde van die vijf bedragen was 44 euro. Een aantal mensen stelden zich vragen bij de return on investment van zo'n sponsoringpakket. Daarom hakten we de knoop door en besloten we om GRATIS 10 tot 12 standplaatsen aan te bieden aan auteurs en vrienden. Zodra we het exacte aantal plaatsen vastgelegd hebben, zullen we iedereen die registreerde via ons formulier contacteren en zullen de eersten die op die mail reageren zich kunnen verzekeren van een plaatsje. Na afloop van 9000con zullen we dan rondgaan met de spreekwoordelijke hoed en zullen standhouders anoniem een vrijwillige bijdrage kunnen doneren. Dat lijkt ons een correcte manier van werken.

9000con agenda

We kregen negen reacties op onze Call for Presentations, maar we hebben slechts zeven plaatsjes voor sprekers op onze agenda:

De bedoeling is dat elke spreker 20 spreektijd krijgt, maar hier en daar hebben we een extra buffer van 5 minuten voorzien. Omwille van het beperkte aantal plaatsen, besloten we om geen boekvoorstellingen van 20 minuten in te lassen, maar in plaats daarvan de auteurs een tafel te geven (zie de uitleg over het sponsoringpakket) waar ze tijdens de eerste pauze om beurt hun boek kunnen voorstellen in een elevator pitch van vijf minuten.

In de tweede pauze zie je staan dat we oorkondes zullen uitreiken aan Eregasten. Op basis van de reacties op de formulieren hebben we drie auteurs tot eregast uitgeroepen. Zij hadden de meeste fans onder de respondenten:

Deze drie auteurs krijgen ook de eerste plaatsjes in de agenda toegekend:

Ook een aantal andere sprekers werden al goedgekeurd als spreker tijdens de vergadering van 10 januari, maar we zullen die eerstdaags contacteren omdat we nog een aantal vragen hebben wat betreft hun voorstel.

In de kijker

Ondanks de niet-commerciële aard van deze site, zetten we graag af en toe een auteur of organisatie met een actueel nieuwtje in de kijker. Vandaag is dat de release van het boek De troon der helden van Niko Wuyts dat drie maanden geleden verscheen.

Boek cover: De troon der helden, Niko Wuyts

Wil je ook een nieuwsfeit delen? Laat het ons dan weten via social media!

Voor wie?

Voor alle lezers en liefhebbers van speculatieve fictie in het algemeen, en sciencefiction in het bijzonder.

Waar en Wanneer?

Door wie?

Dit is een initiatief van een handvol liefhebbers van sciencefiction in samenwerking met Future Visions Unlimited VZW.