Save the date: 4 mei 2025

De kogel is door de kerk: we hebben beslist dat er een tweede editie komt van de Gentse Sciencefictionbijeenkomst 9000con. We kozen opnieuw de eerste zondag van mei als datum en we hebben dezelfde zaal gereserveerd. Na de grote vakantie gaan we aan de slag om een interessant programma samen te stellen, maar eerst willen we even terugblikken op de vorige editie.

9000con: editie 2024

Wij vonden jullie een fantastisch publiek op 5 mei 2024:

Sfeerbeelden 9000con editie 20024Sfeerbeelden 9000con editie 20024

Maar wat vonden jullie ervan?

We ontvingen zes ingevulde feedbackformulieren van sprekers en standhouders. Het formulier voor bezoekers werd ingevuld door tien mensen, waaronder ook een standhouder. In totaal deelden dus vijftien mensen hun mening. Dat is dertig procent van alle aanwezigen.

Graag delen we een aantal van de opmerkingen.

Feedbackformulier bezoekers

Wat vond je van het programma (thema's, sprekers,...) van 9000con editie 2024?

Dit is een greep uit de opmerkingen:

Dat zijn leuke commentaren. We vinden het nog te vroeg om een programma samen te stellen, maar we zullen zeker proberen om opnieuw een paar verrassingen te voorzien van het kaliber van 'de econoom' (die in de 'gewone' wereld Philippe Gijsels heet).

Wat vond je van de indeling van de lezingen? Waren ze goed, te kort, te lang, te dicht op elkaar?

Een meerderheid van de respondenten vond de lezingen (en de pauzes) te kort:

Er waren ook respondenten die de timing OK vonden:

We denken eraan om de lezingen te spreiden over een langere tijd en over twee verschillende ruimtes. Eventueel zouden we al om 10:00 's morgens kunnen beginnen en we hebben boven nog een extra ruimte waar we boekvoorstellingen zouden kunnen organiseren terwijl er in de grotere zaal meer algemene lezingen gehouden worden (zie ook de antwoorden op de volgende vraag). Dit zou ons toelaten langere lezingen te voorzien en langere pauzes.

Wat vond je van de zaal waar 9000con plaatsvond?

Hierop kregen we tien positieve antwoorden, de vriendelijke bediening werd een aantal keer gemeld, maar er waren toch enkele bedenkingen:

We hebben gekeken naar andere locaties, maar die zijn financieel niet haalbaar. Het is de bedoeling om ongeveer break-even te draaien en dat is nu (nipt niet) gelukt. We hebben de prijzen voor andere zalen bekeken, maar die passen helaas niet binnen ons budget. We hebben ervoor gekozen om volgend jaar voor dezelfde zaal te kiezen, maar we zullen de ruimte waar de lezingen gehouden worden met een flexibele wand afscheiden van het cafetaria-gedeelte.

Wat vond je van de kostprijs van 9000con editie 2024?

Niemand vond de prijs te duur, maar we kregen wel de volgende opmerking: 'Kan eventueel nog ietsjes omhoog om de sprekers een reisvergoeding te bieden of zelfs een vergoeding voor hun lezing. Idem voor standhouders. Jullie zijn een vzw, dus auteurslezingen kunnen gesubsidieerd worden.'

We zijn heel blij met de steunende bezoekers die twintig euro of meer betaalden. We herhalen ze hier nog eens opnieuw: Marjo Heijkoop, Wim Slierendregt, Jan Van't Ent, Charles van Wettum, Jeroen de Leeuw, Gunther Van Berendonk en Daphné De Troch. Toch hebben we beslist om ook bij de volgende editie de 'early bird' prijs van 10 euro te hanteren, en om 15 euro inkom te vragen voor de late beslissers.
We nemen de opmerking wat betreft subsidies mee. Bedrijven of instanties die interesse hebben om het event te sponsoren zijn ook altijd welkom!

Wat vond je van de website van 9000con? Wat zou jij eventueel aanpassen?

Niet iedereen beantwoordde deze vraag, maar wie dat wel deed, vond dat alle nodige informatie gemakkelijk te vinden was. Iemand schreef: 'Volgende keer gewoon aanvullen met video’s en foto’s van de vorige editie.' Dat is ondertussen gebeurd. Verder schreef iemand: 'Beetje zakelijk, maar wel overzichtelijk en alles wat je moet weten staat erop. Het zakelijke is te verhelpen door iets meer aandacht aan de vormgeving te besteden. Maar niet per se noodzakelijk.'

Opnieuw geldt hier een zekere beperking wat betreft het budget. De website is gratis ter beschikking gesteld en gemaakt door een vrijwilliger die weliswaar overweg kan met technologie, maar weinig ervaring heeft met grafisch ontwerp.

Feedbackformulier sprekers/standhouders

Hoe evalueer je 9000con als spreker / standhouder?

We kregen een aantal korte antwoorden:

Eén iemand schreef een heel lang antwoord waar ik een aantal terechte opmerkingen uit plak en knip:

Deze samenvatting is niet volledig, maar we zullen bij de samenstelling van het programme rekening proberen te houden met de vele tips die met ons gedeeld werden in dit antwoord.

Voor de sprekers: vond je de spreektijd:

Vijf sprekers/standhouders antwoorden op deze vraag. Drie vonden de spreektijd goed; twee vonden hem te kort.

Ondanks de meerderheid van stemmen voor 'goed' gaan we toch rekening houden met de feedback van de bezoekers en iets meer tijd voorzien voor de lezingen.

Was 9000con de tijd en de verplaatsing waard?

Hier werd zes keer 'ja' op geantwoord.

Kreeg je voldoende de kans om boeken te verkopen?

Voor één spreker was de vraag niet van toepassing. Drie keer was het antwoord positief: yes, jazeker, zeker! Twee keer was het antwoord meer genuanceerd: positief, maar met ruimte voor verbetering.

We hebben beslist om de ruimte iets anders in te delen in de hoop dat alle standhouders mooi aan bod komen. Ook de reeds vermelde langere pauzes kunnen een positief effect hebben doordat dan meer tijd is om met de auteur te praten.

Was er vanuit de organisatie voldoende ondersteuning (plaats, logistiek, toelichting…)?

We zijn heel blij met reacties zoals 'Geen enkel probleem, alles werd netjes georganiseerd,' 'het uitnodigen en informeren via de e-mail en Facebook vond ik prima gaan' en 'niks dan complimenten: jullie zijn geweldige gastheren en -vrouwen.'

We hadden helaas te weinig rekening gehouden dat er een nieuw verkeerscirculatieplan in voege zou treden in de week voorgaand aan het event. Daardoor hadden een aantal sprekers en standhouders problemen om de locatie te vinden.

Ook dit was een nuttige tip: Het is misschien nog iets duidelijker uit te leggen dat er geen kaartje getoond hoeft te worden bij binnenkomst, maar dat je naam gewoon op een lijst staat, als je hebt betaald.

We denken eraan om bij het overschrijven van het inkomgeld te vragen naar een emailadres in plaats van enkel de naam. Op die manier kunnen we kort voor het event een mailtje sturen met praktische informatie.

Zou je bij een volgende editie opnieuw deelnemen?

Niemand gaf hier een negatief antwoord op.

In de kijker

Graag zetten we een ander initiatief van 9000con-organisator voor. Future Visions Unlimited VZW is immers ook verantwoordelijk voor Out of this World, een online magazine voor sciencefiction, fantasy, horror en andere verbeeldingsliteratuur. Finn Audenaert selecteerde een dertigtal verhalen die de voorbije jaren in dit magazine verschenen, en bundelde die samen met enkele bonusverhalen in een boek.

Cover van het boek Niet van deze wereld

De verkoopprijs is 11,99 euro voor de paperback en 3,99 euro voor het eBoek.

Onder de auteurs vinden we Joke Adam, Finn Audenaert, Frank Beckers, Elsbeth Boom, M.G. Crow, Ruben De Baerdemaeker, Jeroen de Leeuw, Guido Eekhaut, Anaïd Haen, Pam Hage, Mike Jansen, Liesbeth Jochemsen, Peter Kaptein, Johan Klein Haneveld, Johanna Lime, Bruno Lowagie, Maarten Luikhoven, Django Mathijsen, Isabelle Plomteux, Rudi Roels, Frank Roger, Laura Scheepers, Stephan Swertvaegher, Paula Sheperd en Edward van Egmond, Tais Teng, Frans van der Eem, Patrick Van de Wiele en Christiane Varen (Eddy C. Bertin), Eveline van Dienst, Adriaan van Garde, Charles van Wettum, en Luc Vos.

Wil je ook een nieuwsfeit delen om het in de kijker te zetten? Laat het ons dan weten via social media!

Voor wie?

Voor alle lezers en liefhebbers van speculatieve fictie in het algemeen, en sciencefiction in het bijzonder.

Waar en Wanneer?

4 mei 2025
bij QLT in Sint-Amandsberg

Door wie?

Dit is een initiatief van een handvol liefhebbers van sciencefiction in samenwerking met Future Visions Unlimited VZW.